Bretonse biscuit met meringue van magnolia

  • bereidingstijd
    16H
Bretonse biscuit met merengue van magnolia
INGREDIËNTEN
Voor de biscuit: 360 gram zachte boter
300 gram suiker
16 gram fleur de sel (zeezout)
8 eidooiers (gebruik het eiwit voor de meringue)
500 gram bloem
8 gram bakpoeder

Voor de meringue:
400 gram suiker
120 milliliter magnolia azijn (zie recept)
120 gram suiker
7 eiwitten
Snuf zout

Om af te toppen:
Geroosterde walnoten of andere noten

Benodigdheden:
Keukenmixer met garde en hittebestendige mixkom
Deegkrabber
3 bakplaten
Klein steelpannetje
Thermometer
2 herbruikbare spuitzaken
Pannenlikker
Gasbrander 
Dit is het recept voor een heel comfortabel dessert voor echte zoetekauwen. De Bretonse biscuit zorgt voor de ziltige tonen, die doorbroken worden met het bloemige van de magnolia-meringue. Het is een smeuïge zachte meringue, ook wel Italiaans schuim. Met dit dessert kun je indruk maken op je gasten, want het ziet er prachtig uit. Je kunt de meringue ook met andere eetbare bloemen maken en ook zonder is het heerlijk. Vervang dan de magnolia-azijn voor water.

Bereiding

  • Maak eerst de biscuit, doe dat al een dag of twee eerder, de meringue kan je maar een dag bewaren.
  • Mix de boter en suiker in de keukenmixer luchtig en wit.
  • Doe hier het zout bij en een voor een de eidooiers.
  • Schep het mengsel op de werkbank en wrijf hier het bloem en bakpoeder door tot deze goed gemengd is.
  • Rol het deeg in 2 dikke rollen, met een doorsnee van zo’n 6 cm.
  • Laat ze een nacht in de koelkast liggen.
  • Snijd ze de volgende dag vingerdikte.
  • Bak op een bakplaat voor 26 minuten op 165 graden hetelucht.
  • Maak nu de meringue.
  • Ontvet de mixkom van de keukenmixer en het pannetje met gewone azijn.
  • Zet de suiker en de magnolia azijn op een middelhoog vuur.
  • Kook het suikermengsel tot 121 graden Celsius.
  • Roer niet, maar meet de temperatuur met een thermometer.
  • Als de siroop 113 graden bereikt zet je de keukenmixer aan met het eiwit en het zout.
  • Giet hier langzaam 120 gr suiker bij.
  • Als de eiwitten stijf zijn en de suiker 121 graden heeft bereikt giet je hier langzaam de suikerstroop bij, terwijl de keukenmixer draait.
  • Blijf de meringue kloppen tot deze lichaamstemperatuur heeft bereikt.
  • Test dit door de zijkant van de bekken te voelen en daarna eventueel een klein beetje te proeven.
  • Verdeel de meringue over twee herbruikbare spuitzakken 
  • Bewaar deze in de koelkast tot nodig.
  • Spuit de meringue op de biscuit en brand deze af met een gasbrander
  • Duw met een lepel met walnoten een kuiltje in de meringue en laat de walnoten van de lepel in het kuiltje glijden 
Wil je weten wanneer je wat kunt wildplukken? Veel van onze recepten zijn gebaseerd op wilde planten. Lees je goed in, voordat je gaat plukken, zodat je zeker weet dat je het goede plukt. Wij gebruiken het boek Eetbare wilde planten (te koop bij de lokale boekenwinkel) en Wildpluk Wiki. Als je niet zeker bent van wat iets is, pluk het dan niet.
Wij schrijven ook over dingen waar wij tegen aanlopen of nieuwe ontdekkingen die wij doen. Vind je het leuk om hierover op de hoogte te blijven meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Heb je op of aanmerkingen dan kun je die met onze delen via het mailformulier