Olie van ui

  • bereidingstijd
    14H
uienolie
INGREDIËNTEN
1 liter smaakloze olie (zonnebloem, raapzaad, druivenpit)
300 gram gedroogde uienringen 
Je kunt een smaakloze olie veel bijzondere smaken geven door te mixen op hogere temperatuur met een thermoblender. Dat is een apparaat dat mixt en tegelijk verwarmt, daardoor karameliseert de ui. Om de uienringen van tevoren te drogen gebruiken wij een voedseldroger, maar je kunt thuis ook de oven op een kiertje zetten op 100 graden. Op deze manier maken wij prei-olie van de groene bovenkant van de prei (die hoef je niet te drogen). En zo kun je ook duindoornbessenolie maken. Of dennenolie, zet de thermoblender dan niet hoger dan 70 graden.

Bereiding

  • Mix de ingrediënten in een thermoblender op 90 graden voor 10 minuten
  • Laat de olie een nacht afkoelen in de koelkast
  • Zeef de olie 
Wil je weten wanneer je wat kunt wildplukken? Veel van onze recepten zijn gebaseerd op wilde planten. Lees je goed in, voordat je gaat plukken, zodat je zeker weet dat je het goede plukt. Wij gebruiken het boek Eetbare wilde planten (te koop bij de lokale boekenwinkel) en Wildpluk Wiki. Als je niet zeker bent van wat iets is, pluk het dan niet.
Wij schrijven ook over dingen waar wij tegen aanlopen of nieuwe ontdekkingen die wij doen. Vind je het leuk om hierover op de hoogte te blijven meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Heb je op of aanmerkingen dan kun je die met onze delen via het mailformulier